Nieuwe Schoolfoto

Onderzoeken / Service Design / User Interface Design / Testen

‘Verbeter de gebruiksvriendelijkheid van de webshop’.

Nieuwe Schoolfoto maakt schoolfoto’s op basisscholen, kinderdagverblijven, middelbare scholen en speciaal onderwijs door heel Nederland
 
Huidige Situatie
Omdat het hier gaat om het bestelproces van de webshop heb ik eerst zelf de webshop doorlopen. Ik wilde eerst zelf zien of er problemen waren waar ik tegenaan liep, doordat ik zelf het bestelproces al had doorlopen kon ik mijzelf makkelijk inleven in de gebruikers.
 
De klantenservice
Daarna heb ik de klantenservice gevraagd of er problemen zijn waar zij vaak voor worden gebeld. De meestvoorkomende problemen waren als volgt: Gebruikers die het bestelproces niet begrijpen, gebruikers een download-pakket hebben besteld in plaats van een print-pakket, zij niet weten waar de downloads te vinden zijn na het afrekenen van de bestelling of zij hebben een pakket besteld met alle foto’s in plaats van losse foto’s besteld. 
 
Het huidige bestelproces
 Toen ik zeker wist dat het probleem aanwezig was ben ik begonnen met het visueel omschrijven van de flow van het huidige bestelproces. Dit heb ik gedaan door eerst een sitemap te maken van het huidige bestelproces. Ook heb ik screenshots gemaakt van de huidige webshop en deze kort omschreven.

Onderzoek

Hotjar
Om de het gedrag van de gebruikers te analyseren heb ik Hotjar gebruikt om te kijken: waar de gebruikers het meeste klikte en om te kijken ze tegenaan liepen. Hiervoor heb ik een aantal recordings van de webshop terug gekeken. Daarbij heb ik alle stappen genoteerd die zij zetten en pijnpunten beschreven. Hotjar heeft mij echt geholpen tijdens de onderzoeksfase. Via deze tool kon ik zien wat het gedrag was van de gebruikers zodra zij een bestelling plaatsen. Dit heeft mij meer inzicht gegeven in het gedrag van de gebruikers.
 
Gebruikerstest
De gebruikerstest was bedoelt om nog meer informatie te krijgen over de pijnpunten van de gebruikers heb ik  heb ik een aantal collega’s die nog nooit iets te maken hebben gehad met de webshop gevraagd of zij het bestelproces wilden doorlopen volgens het testplan. Daarna heb ik nog samen met een aantal mogelijke gebruikers denk hierbij aan ouders van kinderen die op de basischool zitten het bestelproces doorgelopen.
 
Dual Proces Theory
Ik heb er voor gekozen om onderzoek te doen naar de dual process theory, omdat ik me tot nu toe voornamelijk heb gericht op de behoeften en wensen van de gebruiker. Hierbij heb ik niet gedacht welke voordelen 
dit kan hebben voor het bedrijf. Vandaar dit onderzoek naar de dual process theory. Wellicht dat ik deze theorie kan toepassen bij het optimaliseren van de webshop. 
 
Concurrentie analyse
Om inzicht te krijgen over het bestelproces van de concurrenten heb ik het bestelproces van een aantal webshops doorlopen. Ook heb ik gekeken naar welke elementen ik interessant vind en wat ik kan meenemen bij het ontwerpen van de nieuwe webshop. 

Wireframes

Naar aanleiding van de inzichten van het onderzoek en met behulp van de wishlist ben begonnen met het tekenen van de wireframes. Het bestelproces van Nieuwe schoolfoto bestaat uit twee flows. De ene flow is het bestellen van de losse foto’s en de andere is het bestellen van een totaalpakket. Daarom heb ik besloten om eerst de flow te tekenen voor de losse foto’s, omdat deze flow net iets ingewikkelder is dan de flow voor het totaalpakket.
 
Webshop Nieuwe Schoolfoto
Ik heb mijn uiteindelijke wireframes uitgewerkt in Adobe Illustrator tot schermen. Helaas heb ik deze opdracht niet volledig kunnen afronden, omdat mijn stageperiode erop zat waardoor het bij de mobiele versie is gebeleven.